Contacteaza-ne!

0752 66 77 33

Program

Lu - Vi: 09:00 - 19:00

Fa-ti o programare!

Formular programare online

Primii dintisori – simptome, recomandari

La fel ca si in cazul adultilor, si la copii igiena dentara este decisiva in a avea o dantura frumosa si sanatoasa. Mai mult decat atat, valoarea unui zambet frumos este nepretuita, iar la baza lui se afla o igiena dentara realizata corect inca din primii ani de viata.

Problemele dentare se numara printre cele mai frecvente probleme de sanatate in randul copiilor, iar printre factorii responsabili pentru acest fapt se numara alimentatia bogata in zaharuri si igiena orala defectuoasa.

La varste fragede, sta in responsabilitatea parintilor sa ii invete pe cei mici ce inseamna si cum se efectueaza o igiena dentara corecta.
De la nastere si pana erup primii dinti, igiena copilului trebuie mentinuta astfel: se foloseste o compresa sterila de la farmacie si se sterg cu atentie gingiile copilului, suprafata interna a obrajilor, limba, cerul gurii si planseul bucal.
Acest lucru se face cel putin o data pe zi, seara inainte de culcare, dar este preferabil sa se procedeze astfel chiar de doua ori pe zi, dimineata si seara.

De cand erup primii dinti, trebuie neaparat inceput periajul acestora, fie ca dintii sunt temporari sau definitivi.
Pentru un periaj dentar la copii, se utilizeaza un volum de pasta de dinti de marimea unui bob de mazare pentru a preveni ingestia unor cantitati prea mari de fluor, deoarece ei nu stiu sa se clateasca corect.

O igiena orala neadecvata si acumularea placii bacteriene duc la aparitia cariilor. Astfel, pot aparea diverse probleme dentare  intalnite in randul copiilor: carii si complicatii ale acestora, accidente de eruptie, gingivite, etc.

Odata cu aparitia primilor dintisori sunt semnalate o serie de manifestari precum hipersalivatia, agitatia, plansul, iritabilitatea, lipsa poftei de mancare sau inflamarea gingiilor.

Simptomele aparitiei dintilor difera de la un bebelus la altul, in functie de varsta, imunitate, rezistenta la durere. Specialistii nu au stabilit deocamdata cu exactitate daca anumite simptome precum varsaturile, diareea sau febra sunt secundare eruptiei dentare sau daca acestea apar independent, in aceeasi perioada.

Orice stare febrila asociata eruptiei dentare trebuie privita independent de aceasta si trebuie investigata cu atentie deoarece are mai mult ca sigur o alta cauza. Febra este rar asociata cu eruptia dentara. Aceasta poate provoca, cel mult, o stare subfebrila (intre 37 si 38 de grade Celsius).

Pentru a diminua starea de iritabilitate si disconfort se recomanda folosirea unei suzete din cauciuc, care previne si introducerea diverselor obiecte straine in gura. Aceasta nu va fi folosita decat pana in jurul varstei de doi ani, evitand astfel eventualele defecte de pozitie ale dintilor.
De asemenea, se recomanda ca alimentatia sa fie predominant lichida, la temperaturi potrivite, evitandu-se iritarea gingiilor. In plus, este necesara o igiena foarte buna in aceasta perioada, mai ales pentru a preintampina contactarea unei infectii locale.

In cazul in care este nevoie (stari subfebrile, durere) se poate administra paracetamol, care ajuta la ameliorarea simptomelor datorita efectului sau analgezic.
De indata ce apar primii dinti, se recomanda folosirea periutei cu perii moi si a unei paste atat pentru dinticat si pentru gingii, in cantitate mica.
Dupa varsta de 1 an, se poate folosi o pasta de dinti cu fluor.

Pe langa toate acestea, se recomanda un control la medicul stomatolog pentru a semnala eventualele probleme care tin de eruptia si alinierea dintilor in cavitatea bucala.