Prima vizita la medicul dentist: desi nu este obligatoriu, este bine sa duceti copilul la un dentist specializat in ingrijirea copiilor. Obiectivul medicului va fi sa previna eventualele probleme si sa supravegheze dezvoltarea danturii. Prima vizita a copilului la medicul dentist trebuie sa aiba loc in perioada de 6 luni de la aparitia primului dinte si nu mai tarziu de varsta de 12 luni.
Vizita la dentist inspira frica si in randul adultilor, asa ca nu este de mirare ca micutii evita cat se poate intalnirea … Cu toate acestea, trebuie acordata o atentie deosebita in ceea ce priveste igiena orala a copilului. Pentru a evita plansetele sau tipetele la usa cabinetului, ajuta-l pe copilul tau sa isi schimbe perspectiva despre medicul dentist si tine cont de urmatoarele aspecte:
- Atunci cand mergi la dentist pentru un consult destinat tie, ia-l si pe copilul tau cu tine.Incearca sa nu iti manifesti frica fata de dentist sau de durere, ci mentine o atitudine pozitiva. Daca este posibil si nu trebuie sa suferi interventii majore, lasa-l pe copilul tau sa priveasca modul in care medicul dentist efectueaza un control de rutina.
- Alege un dentist „prietenos”. Inainte de a-l duce pe copilul tau la dentist, cauta un medic amabil, prietenos, rabdator, care sa se inteleaga bine cu copiii si sa il incurajeze pe micut in timpul consultului. Incearca sa te informezi mai ales de la alti parinti, care au trecut prin aceasta experienta.Inainte de prima vizita, vorbeste cu medicul despre copilul tau, daca este mai timid, daca ii este frica de durere sau de sunetul frezei dentistului etc.
- Familiarizeaza-l pe copil din timp cu dentistul. Medicii dentisti recomanda ca primul consult sa aiba loc la cel mult sase luni de la aparitia primului dintisor si nu mai tarziu de un an de zile. In felul acesta, il vei obisnui din timp pe copil cu dentistul si, mai tarziu, cand va deveni mai mare, va fi deja obisnuit cu mirosul cabinetului, medicul in halat alb, sunetul instrumentelor folosite de dentist etc.
- Explica-i micutului scopul vizitei la dentist. Il vei scapa pe copilul tau de multe clipe de durere pe scaunul dentistului daca vei avea grija sa ii explici importanta igienei dintilor. Exista suficiente carti si programe pentru copii care promoveaza spalatul pe dinti.In plus, pastele de dinti cu gust de guma de mestecat si periutele colorate constituie arsenalul perfect pentru a-l convinge pe copilul tau sa se spele pe dinti.
- Descrie-i ce se va intampla la dentist. Spune-i exact ce se va intampla in cabinetul dentistului, incepand de la momentul din sala de asteptare, intalnirea cu dentistul, controlul si, eventual, primirea unei rasplate. Un joc de rol il va amuza si ii va mai indeparta din temeri. De asemenea, roaga-l pe medic sa ii vorbeasca in timpul consultatiei si sa ii explice care sunt pasii care vor urma.
- Prezenta parintilor in cabinet / sala de asteptare. Copiii mici se simt in siguranta si au mai multa incredere atunci cand parintii sunt in preajma lor din timpul tratamentului. In ceea ce priveste copiii mai mari, comunicarea doctor-pacient este de cele mai multe ori consolidata daca parintii raman in sala de asteptare. Ocazional, comportamentul unui copil in timpul tratamentului dentar are nevoie de anumite decizii clare pentru a-l proteja de posibilele accidente.
Controlul vocii (medicul vorbeste calm, dar ferm) de obicei e cea mai eficienta metoda de calmare a copilului daca acesta devine nervos sau agitat. Unii copii necesita imobilizarea usoara a mainilor si a picioarelor. Sedarea usoara cu oxigen sau cu oxid de azot sau cu un alt sedativ vine in ajutorul copiilor care se tem de dentist. In cazul in care copilul are nevoie de un tratament extins, se recomanda alte tehnici de sedare sau o anestezie generala. - Mergeti la un medic dentist de copii. Chiar daca copilul vostru este speriat de dentist si are deja varsta adolescentei, e mai bine sa il duceti la un dentist specializat in copii, pentru ca aceasta categorie de medici are experienta bogata in a gestiona pacienti fricosi si stiu cum sa ii faca sa coopereze ca sa isi termine treaba. Daca medicul nu are suficient timp sau rabdare, continua sa cauti un alt dentist pana il gasesti pe cel potrivit.
Daca copilului continua sa ii fie frica de dentist, este important sa nu ii ignorati fricile, ci sa stati in liniste si sa il ascultati cu adevarat. De ce ii este frica cu adevarat? Ii e frica de durerea pe care i-o va pricinui medicul dentist? Daca da, explica-i ca medicul face tot ce poate ca munca sa sa produca cat mai putin disconfort pacientului, indeamna-l sa aiba incredere in el.
Vorbiti si cu dentistul despre aceste frici accentuate ale copilului pentru ca acesta sa vorbeasca cat mai mult cu copilul si sa ii explice pas cu pas in avans ce face concret si la ce senzatie sa se astepte in fiecare clipa.