Contacteaza-ne!

0752 66 77 33

Program

Lu - Vi: 09:00 - 19:00

Fa-ti o programare!

Formular programare online

Fluorizarea profesionala locala

Fluorizarea profesionala locala este procedura stomatologica cu cel mai bun rezultat in prevenirea cariei dentare, fluorul fiind pana in prezent singurul element cu proprietati carioprofilactice certe, demonstrate in urma a numeroase studii clinice.

Fluorizarea locala reuseste sa previna aparitia cariei prin efectul de remineralizare asupra suprafetelor dentare demineralizate in urma atacului acizilor din placa bacteriana. Totodata, fluorul ”sigileaza” canaliculele dentinare, avand efect de reducere a sensibilitatii dentinare.

Fluorizarile se pot realiza si personal de catre pacienti, dar datorita riscului utilizarilor intense, cu frecventa exagerata sau in cantitati prea mari (situatie in care apare intoxicatia cronica cu fluor – fluoroza dentara si osoasa), este mai precaut sa se realizeze in cabinetul de medicina dentara.

Cand se indica o fluorizare ?

Fluorizarea profesionala locala este un tratament usor de realizat, rapid, dar cu beneficii extraordinare pentru o plaja larga de pacienti expusi atacului carios, cum ar fi :

  1. La copii peste 2 ani, cand trebuie evitate ”cariile de biberon” ce apar la nivelul dintilor de lapte.
  2. Ca regula generala pentru a proteja dintii permanenti se face fluorizare in primii doi ani de la eruptia acestora.
  3. Persoanelor  cu dificultati in mentinerea unei igiene orale satisfacatoare, printre care pacientilor cu diferite grade de handicap.
  4. Persoanelor cu o structura deficitara a tesuturilor dure dentare, inclusiv anomalii genetice (amelogeneza imperfecta), la care constatam o explozie de carii active sau zone incipiente de demineralize a smaltului.
  5. Pacientii cu xerostomie, care nu mai beneficiaza de actiunea protectoare a salivei.
  6. Pacienti cu hipersensibilitate dentinara.
  7. Pacienti cu protezari fixe (punti, coroane de acoperire), in edentatiile partiale.
  8. Pacienti care poarta aparate ortodontice.
  9. Pacienti cu parodontopatie, care au expuse suprafete variabile ale radacinilor dentare, pentru a preveni caria de colet.
  10. Ca  regula generala  dupa fiecare detartraj.

Este contraindicata folosirea ei la pacientii cu obturatii din glassionomer/compozit, coroane din ceramica si implanturi dentare din titan, deoarece pH-ul acid creeaza structuri poroase si favorizeaza coroziunea.

Cum se realizeaza fluorizarea ?

Mai intai, pacientul trebuie sa realizeze un periaj personal, care este, de cele mai multe ori, suficient. Periajul profesional sau detatrajul se face doar pacientilor la care constatam depozite evidente de tartru dentar sau anumite coloratiii extrinseci, alimentare, ale dintilor, deoarece prezenta lor impiedica ionii de fluor sa intre in contact cu smaltul dentar.

Pentru aplicarea solutiilor prin badijonare este nesesara izolarea campului operator, cu rulouri, comprese sau aspirator, pentru a evita, totodata, inghitirea acestor preparate. Izolarea nu este necesara cand efectuam fluorizare cu geluri aplicate in conformatoare, ci doar uscarea dintilor cu jet de aer.

Cea mai folosita metoda este aplicarea gelurilor fluorurate in conformatoare standard (asemanatoare lingurilor pentru amprenta) sau conformatoare realizate pe loc, din material de amprenta (silicon chitos).

Odata aplicate, preparatele florurate, in orice forma de prezentare (solutie, gel, lac, spuma) trebuie mentinute in cavitatea orala, in contact cu dintii, un timp de 30 secunde-4 minuteDupa aceea, pacientul este rugat sa scuipe, iar timp de 30 minute nu trebuie sa clateasca gura, sa manance sau sa bea, pentru a permite fluorului sa penetreze la nivelul structurilor dentare.

Pentru adulti, fluorizarea se face in de 4 sedinte consecutive,  in interval de o saptamana, care se vor repeta la 3, 6, 12 luni, in functie de numarul si intensitatea proceselor carioase (carioactivitatea individual).

Pentru copii, fluorizarile locale se vor face dupa varsta de 2 ani, de preferat cu lacuri, de doua ori pe an, pana la varsta de 15 ani, pentru a acoperi intreaga perioada de eruptie a dintilor permanenti.

In ciuda controverselor legate de efectele pe termen lung si la nivel sistemic ale fluorului, procedura de fluorizare locala profesionala este o modalitate dovedit eficienta de a trata leziunile carioase incipiente, de a oferi dintilor rezistenta la atacurile acide ulterioare, ce poate fi folosita atat la adulti cat si la copii, de-a lungul intregii vieti.